Snöhögen som döpts till Nackstafjället fortsätter att växa. På toppen syns lastbilarna som fyller på fjället. Foto: SVT

Nackstafjället fortsätter växa

Publicerad

Nackstafjället fortsätter att växa och består nu av 600 000 kubikmeter snö. Snöberget innehåller också en mängd avfall och giftiga metaller som är skadliga för miljön.

Den gigantiska snöhög som i folkmun döpts till Nackstafjället växer i rask takt för varje dag som går. Frågan är om nackstaborna behöver oroa sig för någon översvämning när vårvärmen kommer. 

-Nej det tror jag inte, det är ingen fara, säger Göran Gustafsson, vägområdeschef på Sundsvalls kommun.  

Lastbilarna kör i skytteltrafik Foto: SVT

Upp mot 70 lastbilar fraktar dagligen snö till berget som i dag är cirka 60 meter högt och består av 600 000 kubikmeter snö, vilket motsvarar 600 000 000 liter vatten eller 240 olympiska simbassänger.

Platsen noga vald

Kommunen var i behov av en ny snötipp och började därmed leta mark som både var kommunal och lämplig för ändamålet. Fyra år och fem miljoner senare står Nackstafjället på plats. 

– Vi valde den här platsen för den lutar lite vilket gör det lättare att fylla mycket snö, säger Göran Gustafsson.

Hoppas på varm sommar

Snön kommer inte att hinna smälta till nästa vinter utan särskilda maskiner som rör i den, det kommer behöva göras flera dagar i veckan enligt honom.

-Sen får vi hoppas på att det blir en varm sommar och inte bara 12 grader på dagarna, säger han.

Föroreningar och avfall i snön

Snöberget består även av en hel del avfall, som glas, och metaller, det tittade även ut en lastpall från bergstoppen. För att dessa saker inte ska hamna i marken och förorena grundvattnet har kommunen byggt ett reningssystem under snötippen.

Förra året uppmättes snömängden för hela året till 29 000 kubikmeter jämfört med de 600 000 som beräknas finnas i år. 

Så här fungerar reningssystemet

Första anhalten för den smältande snön är sedimenteringsdammar, där skadliga partiklar och tungmetaller sjunker till botten för att sedan samlas upp.

Andra anhalten är en stor oljeavskiljare, denna låter oljan flyta upp till ytan och kan därefter tas om hand.

Sista anhalten är infiltrationsbäddar, dessa är naturliga reningsverk där vattnet filtreras genom olika jordlager och biokemiska processer bryter ner det skadliga i vattnet. För att infiltrationsanläggningen skall fungera krävs rätt marktyper, ingen lera och inte för grov jord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.