Foto: Gobiten / SVT

”Nackstamördarna” begärda omhäktade misstänkta även för Alnörånet

Uppdaterad
Publicerad

De båda efterlysta ”Nackstamördarna” som greps för två veckor sedan efter nästan ett år på flykt misstänks även för rånet mot en matbutik på Alnö utanför Sundsvall i höstas.

På fredagen begärdes de omhäktade, nu misstänkta för totalt tre butiksrån.

De båda männen friades av tingsrätten tillsammans med en annan man – som för närvarande avtjänar ett fängelsestraff för annan brottslighet – för det så kallade Nackstamordet i Sundsvall för snart två år sedan.

Åklagaren överklagade och när målet avhandlats i Hovrätten för nedre Norrland skulle rätten ta ställning till åklagarens yrkande om att de tre misstänkta skulle häktas i avvaktan på hovrättens dom.

Först några dagar senare beslutade hovrätten om häktning – men då hade två av männen avvikit.

Greps i Värmland

Trots internationell efterlysning och ett intensivt polisiärt sökande lyckades de hålla sig undan i elva månader, tills de greps i Värmland för ett par veckor sedan som misstänkta för två butiksrån i Västsverige under hösten.

När männen skulle omhäktas under fredagen hade kammaråklagare Mathias Johansson lagt till ytterligare en punkt i sin häktningsframställan till domstolen: misstanken om att de även begått det väpnade rånet mot Ica-butiken på Alnö för en månad sedan.

På sannolika skäl

En Härnösandskvinna som greps samtidigt som de bägge männen har begärts omhäktad för medhjälp till alla tre rånen. Alla rånmisstänkta nekar till alla anklagelser.

– De är begärda häktade på sannolika skäl. Jag har ett tillräckligt underlag för det, säger Mathias Johansson utan att för den skull gå in på några detaljer.

De båda ”Nackstamördarna” dömdes till 18 års fängelse av hovrätten för mordet i bostadsområdet Nacksta i december 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.