Bilderna från bevakningskamerorna i Icabutiken på Alnö visar ett brutalt väpnat rån av maskerade gärningsmän som inte drar sig för att sikta mot de anställdas huvuden. I bildens nederkant till höger syns en av dem ligga på mage bakbunden. Foto: Polisens förundersökning

Tio månader på rymmen – så kunde Nackstamördarna hålla sig undan polisen

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans med sex medåtalade misstänks två av de så kallade Nackstamördarna för en serie grova rån och inbrott över hela landet under hösten.

I de första förhören var svaren ytterst knapphändiga. Men i slutförhören i våras klarnade bilden av de tio månaderna på flykt undan rättvisan för de två morddömda.

När hovrättsförhandlingarna om dödsskjutningen i Nacksta i Sundsvall 2019 avslutades i januari i år yrkade åklagaren att de två männen skulle häktas i väntan på dom.

Men hovrätten sköt upp beslutet i häktningsfrågan, och de båda männen släpptes tills vidare fria. När häktningsbeslutet till sist kom var de försvunna.

Dödsskjutning i Nacksta

Efter tio månader på flykt greps de i november, och nu i veckan åtalades de för en rad grova rån och stölder i hela landet – däribland det våldsamma rånet mot Ica på Alnö utanför Sundsvall.

De nekar kategoriskt till de flesta anklagelser. Den ene är ytterst fåordig i de första förhören och svarar i stort sett enbart ”ingen kommentar” på frågorna.

Utomlands

Men i slutförhöret berättar han att han under de första månaderna efter rättegången i hovrätten hållit sig gömd utomlands. ”jag kom tillbaka i somras nån gång”.

Därefter har han ”fått hjälp av andra”...”bott hos vänner, i olika stugor, på vandrarhem” i ”Norrland och Jönköping”.

Han erkänner att han hållit i ett av rånvapnen, men vid ett annat tillfälle och bara för att ”någon har visat”. Han är inte vapenvan, försäkrar han.

Den andre mannen hörs för första gången genom den stängda dörren i cellen i polisarresten, ”av säkerhetsskäl” som det står i protokollet. Mannen vill inte medverka, han sparkar på celldörren för att markera att han inte tänker lyssna.

Men i det sista förhöret medger han att han bland annat varit i stugor i Höga kusten, ”sovit, träffat folk” men berättar inte vilka. Han erkänner innehaven av en Walterpistol och två pistoler av fabrikatet Glock. De tänkte han sälja ”och tjäna 12-15 000 på”.

”Folk blev rädda”

Tiden på flykt blev alltmer problematisk. ”I norr blev folk rädda och de ville inte ha mig hos dom...det har varit svårt att hitta platser att vara på.”

På frågan om var han fått pengarna ifrån under tiden på flykt svarar han:

”Lite olika affärer, så som jag alltid hållt på. Det är narkotika ibland, det kan va vapen”...”Om det finns ett erbjudande brukar jag ta det. Det är så jag tjänar mina pengar.”

Hur fick du betalningarna?

”Cash. Det brukar inte va mycket kortbetalning i den här branschen.”

Nackstamördarnas rån- och stöldturné under hösten

  • Natten mot den 23 oktober: Inbrottsförsök på Ica i Strömsund
  • Senare samma natt: Inbrott på Coop i Sollefteå, stöld av matvaror och cigaretter
  • Natten mot den 24 oktober: Inbrottsförsök på Coop i Köpmanholmen
  • Senare samma natt: Förberedelse till inbrott på Ica i Nordingrå
  • Senare samma natt: Inbrott på järnhandeln i Nyland, stöld av 900 kronor i kontanter
  • På morgonen den 25 oktober: Väpnat rån mot Ica på Alnö, byte cirka 95 000 kronor i kontanter
  • På kvällen den 31 oktober: Rånförsök mot Ica i Floby i Västergötland
  • Morgonen efter, 1 november: Fullbordat väpnat rån mot Ica i Floby 1/11, byte runt 20 000 kronor i kontanter
  • Morgonen den 7 november: Väpnat rån mot Ica i Alingsås, byte omkring 430 000 kronor i kontanter.

Den 10 november greps de i en stuga i Arvikatrakten i Värmland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Nacksta

Mer i ämnet