Thomas Wassberg har precis fått Bragdguldet – hans reaktion var något oväntad. Foto: SVT

”När Wassberg tackade nej till Bragdguldet”

Uppdaterad
Publicerad

Ett av mångårige sportreportern Christer Jonassons minnen är när han trodde att han skulle gratulera längdskidåkaren Thomas Wassberg till Bragdguldet.

Det har kallats det finaste pris en svensk idrottare kan få – Svenska Dagbladets Bragdguld.

Efter OS i Lake Placid 1980 hade Thomas Wassberg vunnit guld på 15 kilometer med minsta möjliga maginal. En hundradel skiljde Wassberg från tvåan Juha Mieto.

”Nej, tack”

SvD tyckte att Thomas Wassberg skulle ha medaljen Men det var inte det som blev mest minnesvärt för Christer Jonasson som var på plats hemma hos den svenske skidkungen.

För när Svenska Dagbladets beslut meddelades sa Thomas Wassberg ”Nej, tack”.

Sven-Åke Lundbäck tog två guld

Anledningen var att två år tidigare hade skidlöparkollegan Sven-Åke Lundbäck tagit TVÅ VM-guld och ändå inte fått priset. Då, 1978 delade nämligen Ingemar Stenmark och Björn Borg på Bragdmedaljen, vilket Wassberg inte glömt.

– Jag tänker inte ta emot medaljen, då jag tycker att det var en större bragd med två guld.

Inget firande

En häpen Christer Jonasson fann sig så småningom och genomförde intervjun – men något bragdfirande blev det alltså inte.

33-år senare hade känslorna lagt sig och slutligen tog Thomas Wassberg emot medaljen i alla fall.

– Jag tyckte väl att det är dags nu. Och dessutom har ni ju tjatat så förbannat på mig att jag ska ta emot den, sa Thomas Wassberg till SvD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.