Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lisa Ulander, på Alnö utanför Sundsvall med katten Yrsa i famnen. Hon beskriver effekterna av sjukdomen som att drabbas av total hjärntrötthet: – Lampan är tänd, men det är ingen hemma. Foto: Pierre Ragnehag

Narkolepsidrabbade Lisa i Sundsvall kräver skadestånd av staten – och upprättelse

Uppdaterad
Publicerad

Lisa Ulander i Sundsvall är en av över 2000 personer står bakom ett totalt krav på 363 miljoner kronor – en halv miljon kronor var för de som drabbats av narkolepsi efter svininfluencavaccin. I går lämnades skadeståndsanspråket mot den svenska staten in hos Justitiekanslern, som nu ska utreda om staten brutit mot Europakonventionen.

479 narkolepsidrabbade och 1 569 anhöriga står bakom kravet. Det handlar både om skadestånd och en krav på en ändring av lagen.

Efter vaccinering mot svininfluensa åren 2009 och 2010 konstaterades att grupp drabbades av en svår biverkning, den neurologiska sjukdomen neurolepsi som orsakar stark hjärntrötthet – ett tillstånd där de enklaste göromål kan bli omöjliga att utföra.

Lisa vaccinerades i sjuan

En av de 479 som står bakom anmälan är Lisa Ulander från Sundsvall. Hon är idag 26 år och vaccinerades när hon gick i sjunde klass.   

– Här har staten svikit oss. För mig är det här skadeståndskravet otroligt symbolisk, att staten erkänner att det här inte blev rätt, det gick för fort och det blev fel, säger Lisa Ulander. 

Hör och se henne berätta om hur sjukdomen slår till i vardagen – och vad hon hoppas på av processen mot staten.

Narkolepsiföreningen om kraven på staten

– Staten begick ett antal fel i samband med massvaccinationen. Ett fel var att inte informera tydligt om att vaccinet bara hade testats på 300 barn. Det gjorde att testerna på barn inte levde upp till kraven på klinisk prövning, säger advokat Clarence Crafoord, juridiskt ombud för de drabbade.

Enligt skadeståndsanspråket bröt svenska staten mot artikel 8 i Europakonventionen i samband med vaccinationskampanjen mot svininfluensan 2009–2010.

Artikel 8 handlar om rätten till privat- och familjeliv och dess konkreta innebörd har preciserats av Europadomstolen. Stater måste bland annat aktivt förse människor med nödvändig information så att de kan värdera risker för liv och hälsa.

Stater får också endast genomföra påtryckningar för vaccination om det finns ”ett trängande socialt behov”.

I samband med att skadeståndsanspråket lämnas in presenterar Narkolepsiföreningen ett politiskt förslag om en ny lag vid massvaccination.

– Allmänheten behöver känna förtroende för statens agerande vid massvaccinationer, annars är risken att många avstår från att vaccinera sig vid framtida allvarliga pandemier, säger Johan F Lundberg, ordförande i Narkolepsiföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.