– Vi tror att tonårsföräldrarna inte har någon aning om vad som utspelar sig i Birsta på helgnätterna. Det är en mycket hotfull stämning stundtals och kända kriminella rör sig i folkvimlet, säger polisens insatschef Johan Dyrander. Foto: Ylva Holmgren SVT

Nattlig razzia mot helgstöket i Birsta

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Medelpad har under helgen gjort en riktad insats mot stöket i Birsta under fredags- och lördagskvällar. Flera hundra motorburna ungdomar träffas på köpcentrets parkeringar på helgnätterna – och det har också lockat till sig kriminella element.

– Förutom skadegörelse, nedskräpning och hög musik förekommer både alkohol och droger, säger polisens insatschef Johan Dyrander.

Det stora parkeringsområdet utanför Mediamarkt i södra Birsta är platsen där hundratals motorburna ungdomar samlas varje helg sedan en lång tid tillbaka.

– Vi har varit på plats med enstaka patruller under helgnätterna vid otaliga tillfällen. Som mest kan det vara 70-80 bilar där, många av dem A-traktorer. Och det är många ungdomar i bilarna. Vid ett tillfälle hade sex ungdomar klämt in sig i en A-traktor, berättar Johan Dyrander.

Skadegörelse för miljoner

Affärsidkarna och fastighetsägarna i området har under lång tid störts av nedskräpning, busliv och framför allt skadegörelse under helgnätterna. Det handlar om skadegörelse för miljonbelopp – varje år.

Dessutom har de boende i intilliggande Ljustadalen länge klagat på störande ljudnivåer nattetid med rusande motorer, skrikande däck och hög musik.

Försökte välta polisbussen

– Vid de tidigare tillfällena när vi varit där för att inspektera har vi varit för få för att kunna göra någon större skillnad. Ungdomarna är många, en hel del av dem är påverkade och vid ett tillfälle när jag själv var med försökte de välta polisbussen, berättar Johan Dyrander.

– Det finns väktare som patrullerar i området som ibland inte vågar kliva ur sina bilar. Stämningen är så hotfull helt enkelt.

Drogöverdos blev droppen

När en patrull kom till parkeringsområdet i Birsta för ett par veckor sedan fick polismännen omgående ta hand om en ung person som tagit en överdos av droger.

– Då bestämde vi oss för att göra en större riktad insats mot fordonsrelaterad brottslighet i Birsta på helgerna, och det som följt i dess spår den senaste tiden, säger Johan Dyrander.

Över 30 man på plats

Under fredags- och lördagsnatten den gångna helgen var polisen i Medelpad på plats i södra Birsta med över 30 man. Drönare användes som ett effektivt övervakningsinstrument.

Dessutom deltog personal från socialtjänsten i Sundsvalls och Timrå kommuner.

Förutom inspektionerna av bilar som visade på icke godkända fordon och fall olovlig körning så identifierades flera kända kriminella personer. Misstankar finns om överlåtelser av alkohol och droger.

Polis och socialtjänst har också uppgifter om att mycket unga flickor säljer sina kroppar i utbyte mot pengar, cigaretter, alkohol och droger.

Sexbrottsdömd

Enligt uppgift till SVT identifierades också en tidigare sexbrottsdömd vuxen person på platsen som inte bor i länet. Polisen misstänker att han tagit sig dit för att söka sexuella kontakter med mycket unga personer.

– Vi är övertygade om att de flesta tonårsföräldrar vars barn är i Birsta på fredags- och lördagskvällar inte har någon aning om hur det är där då. Det här är en plats utan någon föräldraövervakning och vuxennärvaro, säger Johan Dyrander.

Resultat av den riktade helginsatsen i Birsta

• Totalt 270 fordon kontrollerades, både A-traktorer och bilar.

• 44 av dem fick anmärkningar. Bland annat för obetald skatt, körförbud, olika brister på fordonen, onödig och störande körning med mera.

• 34 ordningsböter utfärdades.

• En drograttfylla.

• Två olovliga körningar, varav en grov, och ett tillåtande av olovlig körning.

• Två omhändertagna körkort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.