Björn Könberg, Timrå arbetarekommun

Utbrytare hotas av uteslutning

Uppdaterad
Publicerad

Utbrytarna bakom Nätverk Timrå hotas av uteslutning. Frågan ska behandlas av Timrå arbetarekommunen till veckan.

Flertalet av de 19 personer som engagerat sig politiskt för det nya partiet Nätverk Timrå är tidigare medlemmar i socialdemokraterna. De som inte självmant lämnat (S) riskerar nu att uteslutas, säger Björn Könberg, arbetarekommunens ordförande.

– De som fortfarande är med i partiet riskerar uteslutning. Det är en rimlig konsekvens när man väljer att starta ett konkurrerande parti, säger han till Mittnytt.

Nätverk Timrå

Han beklagar bildandet av Nätverk Timrå men säger samtidigt att det är resultatet av långvarig söndring.

År av söndring

Splittringen inom socialdemokraterna i Timrå oroar inte partidistriktet i Västernorrland. Det är naturligt att de går skilda vägar, säger partiombudsmannen Bodil Hansson.

Hon hänvisar till år av meningsskiljaktigheter inom (S) i Timrå.

– Det här har pågått under en längre tid. Det har funnits skilda uppfattningar om den politik som bedrivs inom socialdemokratin och flera av de som nu startar Nätverk Timrå har redan lämnat partiet.  Det är en naturlig konsekvens att man nu definitivt väljer att skiljas åt, säger Bodil Hansson, förste partiombudsman i Västernorrland.

Partistrider i länet

Hon ser inga paralleller mellan partistriderna i Kramfors och Timrå. I Kramfors avsattes kommunalrådet Micael Melander nyligen av sin egen partistämma efter ett internt bråk.

– I Kramfors var det ett vanligt nomineringsförfarande som ledde fram till att flera kandidater nominerades. När medlemmarna sedan valde en ny kandidat var det resultatet av en demokratisk process som handlade om förtroende, inte ideologi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätverk Timrå

Mer i ämnet