Nätverk Timrå splittrar (S)

Uppdaterad
Publicerad

En utbrytargrupp inom socialdemokratin i Timrå startar nu ett nytt parti inför valet. Det nya partiet Nätverk Timrå lanserar skolkritikern Lotta Borg från Söråker som nytt förstanamn.

Lotta Borg nominerades tidigare som motkandidat till kommunalrådet Ewa Lindstrand under partiets nomineringsarbete tidigare i vår, men valde att dra sig ur inför nomineringsstämman.

”Ta fem mandat”

I och med nybildandet av Nätverk Timrå har den interna oppositionen inom socialdemokratin i Timrå emellertid tagit ett nytt grepp. På fullmäktigelistan inför höstens val finns 19 namn. Bland dem Lotta Borg och Sven Jansson.

– Vi anser att socialdemokratin i kommunen har tappat bort sig ideologiskt. I Timrå är politiken vänd upp och ned med ett moderat parti som driver skolfrågor medan socialdemokratin mest förknippas med välbetalda hockeyspelare. Det är ideologiskt vilset, det är inte bra, säger Jansson.

Vill inte ha strid

Samtidigt är det inte konflikten han betonar. Partiet siktar på 1000 röster och fem fullmäktigemandat och att därmed bli en kraft att räkna med i Timråpolitiken.

– Men inte med konfrontation som arbetsmetod. Snarare ser vi oss som brobyggare som kommer att ta ställning i sakfrågor utifrån en enda aspekt, och det är vad som är bäst för kommunen.

Även Kramfors

Skolfrågan är central för Nätverk Timrå.

– Det är en av de frågor vi brinner för, säger Lotta Borg.

Det är inte bara i Timrå som det stormar inom socialdemokratin i Västernorrland. Även i Kramfors har det i vår uppstått en strid kring kommunalrådet Micael Melander som ledde till att han avsattes från sin post vid partiets nomineringsmöte för två veckor sedan. Timrå och Kramfors har ett gemensamt, det är traditionellt starka (S)-fästen med 49,7 respektive 49,5 av väljarstödet i kommunvalet 2010.

I Kramfors var det en konflikt mellan landsort och tätort som orsakade det interna bråket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.