NMR demonstrerar i Boden Foto: Fredrik Persson, TT

Nazismen synlig i länet

Uppdaterad
Publicerad

Den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen har ett 20-tal medlemmar i Västernorrland. Flertalet bor i Sundsvall.

Nordiska Motståndsrörelsen är organiserad lokalt och i näste 4 som omfattar Gävleborg, Jämtland och Västernorrland finns ett drygt 30-tal medlemmar. Av dem är 20 bosatta i Västernorrland. En av dessa är den 48-årige mannen från Sundsvall som samlat på sig vapen och misstänks ha förberett ett mord.

Kartläggning av medlemmar

Kartläggningen har gjorts av antifascistisk aktion, AFA,  som själv är en av de våldsbenägna organisationer som säkerhetspolisen har ögonen på, men deras uppgifter bekräftas av poliser som SVT haft kontakt med. Den bekräftas också indirekt av stiftelsen Expo som arbetar aktivt med att motarbeta rasistiska organisationer och ideér.

I en aktuell studie som gjorts av Segerstedtinstitutet och stiftelsen Expo återfinns Sundsvall bland de kommuner som under de tio senaste åren haft den högsta graden av nazistisk närvaro.

Sundsvall – hög grad av nazistisk närvaro

Av 72 kommuner där det kontinuerligt förekommit spridning av propaganda finns Sundsvall på plats 30. Enligt Expo är bilden tydlig. Den svenska vit makt-miljön är ett lokalt problem, med nationella konsekvenser, menar Expo.

I Sundsvall har högerextremismen varit en realitet i decennier och det är fortfarande den rörelsen som kommunen upplever som ett problem.

– Jag minns själv 90-talet när de syntes på gatorna i Sundsvall med sina kängor och bomberjackor. Idag är de inte lika synliga men tyvärr fortfarande närvarande. Från kommunens sida jobbar vi förebyggande med polisen, skolorna och fritidsgårdarna men jag tror att alla måste hjälpas åt för att få ett stopp på nazisterna, säger Bodil Hansson, kommunalråd och ansvarig för trygghetsfrågor i kommunen.

Nazister söker upp skolor

SVT: Får ni in signaler om högerextrema aktiviteter på skolor och fritidsgårdar idag?

– Ja, det får vi. Det är uppgifter som vi för vidare till polisen.

Den Sundsvallsnazist som förra veckan åtalades för grovt vapenbrott och förberedelse till mord har kartlagts av Säkerhetspolisen som anser att han har en framträdande roll lokalt i näste 4.

Av polisens förundersökning framgår att de hittade stora mängder nazistiskt kampanjmaterial i hans garage. Hans fru uppgav också i förhör att maken ägnade sig åt att dela ut flygblad på nätterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sundsvallsnazist

Mer i ämnet