Nazister väckte oro i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

En nazistisk organisation stod med flaggor i centrala Örnsköldsvik på lördagen, vilket fick många förbipasserande att reagera.

Polisen i Västernorrland fick in flertalet samtal om att företrädare för en nazistisk organisation stod uppställd med fanor i centrala Örnsköldsvik. Polisens vakthavande befäl uppger för SVT att man vid tillfället hade andra pågående uppdrag och inte hade tid att komma till platsen för manifestationen. Polisen uppger att det troligen inte fanns något sökt tillstånd för manifestationen, men att det inte heller är så enkelt att polisen bara kan köra bort en demonstration.

– Vi har inte rätt att ingripa om det inte är stor ordningsstörning och tumult, uppger vakthavande befäl för SVT.

Personer som kontaktat polisen har också ifrågasatt att de manifesterande på platsen filmat förbipasserande. Men det konstaterar polisen att man har rätt att göra – på allmän plats har alla rätt att filma.

Allehanda.se rapporterar om att en kvinna ställde sig intill manifestationen och höll upp en fredssymbol och ett hjärta i luften, som en motdemonstration.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.