Nej till besked om barnets kön

Uppdaterad
Publicerad

SUNDSVALL Det kommer inte längre att vara självklart att få reda på vilket kön ens barn har vid ett ultraljud. Det meddelar länssjukhuset i Sundsvall-Härnösand på torsdagen.

Det är bara i vissa specialfall undantag kommer att göras.

Alla gravida kvinnor i Sverige erbjuds en ultraljudsundersökning, vanligtvis i vecka 18-20. Undersökningen görs för att fastställa graviditetens längd, moderkakans placering och antalet foster men man kan också se vissa missbildningar. Vid ultraljudet kan man i nio fall av tio avgöra vilket kön fostret har, men det utförs alltså inte i Sundsvall.

Egentligen är detta inget nytt, menar de ansvariga på sjukhuset.

– Så här gör man i hela Sverige. Vi vill förtydliga att könsbestämning inte görs rutinmässigt. Endast i de fåtal fall där det är medicinskt befogat kommer könet att avgöras, till exempel vid tvillinggraviditet eller vid misstanke om vissa missbildningar, säger Jesper Agrell, överläkare och medicinskt ansvarig för ultraljudsverksamheten vid kvinnokliniken på Länssjukhuset.

Men har inte föräldrarna rätt att veta könet på sitt väntade barn?

– Om en kvinna aktivt efterfrågar könet på sitt väntade barn är vi enligt lag skyldiga att berätta det, men endast i de fåtal fall där vi inte kunnat undvika att konstatera det. I dessa fall kommer vi också att informera om att uppgiften om kön kan vara felaktig. Det händer i tre fall av hundra enligt vissa studier, berättar Jesper Agrell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.