Foto: SVT

Nej till Gudsman som namn

Uppdaterad
Publicerad

En sollefteåbo som vill byta namn till Gudsman får nobben. Namnet kan väcka anstöt, menar Skatteverket som beslutar i frågan.

”Du skall icke hava några andra gudar...”

Den kristna trons budord är tydligt. Det är också Skatteverket som avslår en Sollefteåbos ansökan om att få kalla sig Gudsman.

Sollefteåbon som är i 30-årsåldern ville byta förnamn till Gudsman. Skatteverket avslår hans ansökan med hänvisning till namnlagen som säger att man inte får ha förnamn som kan väcka anstöt eller kan leda till obehag för den som bär namnet.

Över huvud taget är titlar och religiösa begrepp inte lämpliga som namn, ”Gudsman” är heller inget namn som är förenligt med svenskt namnskick, resonerar Skatteverket.

Från 1 juli i år ändrades namnlagen och det blev lättare att byta namn. Det gjorde att rekordmånga ansökte om namnbyte med månadslånga handläggningstider som följd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.