”Said” byggde en koja i skogen för att ha någonstans att bo. Där har han blivit kvar i fem år. Hör honom berätta vad han tror om framtiden i videon. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Nekades uppehållstillstånd i Sverige – ”Said” har bott fem år i koja i skogen

Uppdaterad
Publicerad

42-årige ”Said” nekades uppehållstillstånd i Sverige och vill inte åka tillbaka till Iran eftersom han säger sig riskera sitt liv om han återvänder.

I stället byggde han en koja i skogen i Sundsvall – där han nu har bott i fem år.

– Vintrarna är svåra och väldigt kalla, då måste jag klättra upp med hjälp av rep, berättar han.

Sundsvalls Tidning var först att berätta om den man som under flera års tid bott i en egenbyggd koja i skogen i Sundsvall.

42-åringen kom till Sverige och Sundsvall redan för 15 år sedan som asylsökande, men efter flera avslag tvingades han lämna sin lägenhet. En kort tid bodde han i tält, innan han byggde upp en koja. En plats som under fem års tid nu varit hans hem.

Han säger att han riskerar sitt liv om han skulle återvända till sitt hemland. Dels har han smugglat både vapen och annat över gränsen mellan Iran och Irak och riskerar därför ett långt fängelsestraff. Men huvudanledningen i Saids asylsökning är religiösa skäl.

– Det är ett väldigt hårt muslimskt klimat och jag är inte muslim. På grund av det är jag en förrädare i deras ögon. Jag är bara en skit och om jag dör är det bara bra, för då är det en färre av oss, säger han.

SVT Västernorrland träffade ”Said” i kojan, flera hundra meter rakt upp i skogen i den bergiga terrängen.

Hör honom berätta vad han tror om sin framtid i videon. ”Said” heter egentligen något annat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.