Polisen Christian Frödén har jobbat med papperslösa i flera år. Foto: SVT

Tusentals papperslösa kan vistas illegalt i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals personer lever i samhället utan tillstånd att vistas i landet. Gränspolisen arbetar aktivt med att söka upp dessa så kallade papperslösa. SVT träffade polisen Christian Frödén som arbetat med dessa individer i flera år.

De stängda gränserna under coronapandemin har lett till en dramatisk minskning av invandring till Sverige. Antalet personer som söker skydd, vill arbeta eller studera i landet har nästan halverats under årets första halva.

Hur många papperslösa som lever i Sverige finns inga uppgifter kring. Migrationsverket kan inte föra någon statistik över detta då de som avviker kan lämna landet. Men enligt Christian Frödén som arbetar som gruppchef på polisens människohandelsgrupp rör det sig troligtvis om tusentals.

– Det är omöjligt att säga hur många de är men det rör sig om tusentals. De lever väldigt utsatt och det finns alltid människor som drar nytt av dessa människor, säger han.

Hör gränspolisen berätta mer om de papperslösa i videon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.