Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Möt Erfan i lägenheten där han gömmer sig. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Erfan har gömt sig undan utvisning i tre år

Uppdaterad
Publicerad

Erfan kom till Sverige från Iran 2015. Migrationsverket bedömde att han var över 18 år och räknades därmed inte som ensamkommande barn. Han registrerade sig också en dag för sent för att få uppehållstillstånd enligt gymnasielagen. Nu har han gömt sig undan utvisning i tre år.

När Erfan kom till Sverige den 24 november 2015 var det många personer som väntade på Migrationsverkets kontor i Malmö. Han fick därför rådet att åka vidare till Stockholm av informatörer på plats – för att registrera sig där. Det gjorde att han registrerades först den 25 november, en dag för sent för att omfattas av gymnasielagen.

– Om jag vetat, skulle jag ha väntat där, säger Erfan.

Fick tak över huvudet av person som erbjöd hjälp

Istället gick han under jorden och har levt gömd i Stockholm i tre år för att undvika utvisning. Erfan har afghanskt medborgarskap, men föddes och växte upp i Iran som papperslös. Han säger själv att han aldrig har varit i Afghanistan, dit Migrationsverket nu vill utvisa honom.

Nästa år hoppas han få en ny chans att söka asyl i Sverige.

Hör om Erfans liv utanför samhället i videon.

Gymnasielagen

Under 2018 kunde ungdomar som fått avslag på sin asylansökan, och som hunnit fylla 18 år under väntetiden, ansöka om uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå.

För att omfattas av lagen skulle personerna ha ansökt om asyl senast den 24 november 2015.

Sista dagen för att ansöka om uppehållstillstånd enligt nya gymnasielagen var den 30 september 2018, men de personer som fick tillstånd enligt denna bestämmelse kan nu ansöka om förlängt uppehållstillstånd för att stanna i Sverige och fortsätta sina studier.

Källa: Migrationsverket och Regeringen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.