Elvaårige autistiske Neo i Härnösand är en glad, social och busig kille. Kärleken mellan honom och mamma Carina Silva är stark och villkorslös. Foto: SVT / Barbro Sellin

Neo får all undervisning i hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Elvaårige Neo i Härnösand kan inte gå i skolan som andra barn på grund av sin diagnos; autism, adhd och stor ljudkänslighet. I stället får han undervisning i hemmet av specialutbildade pedagoger.

Neo – en social, glad och busig elvaåring som är mycket intresserad av film och spel. Men som också har ett stort handikapp: han har autism och adhd, och är dessutom mycket känslig för ljud.

Vid sex års ålder fick han sin diagnos.

I början tyckte mamma Carina Silva att det var svårt att hantera situationen och hon kände prestationskrav som förälder.

Förtvivlad

– Jag kände en stor förtvivlan över att jag inte kunde nå honom, berättar hon.

Med tiden har hon successivt fått de verktyg hon tidigare saknade.

Hon och Neo har också en gemensam videoblogg – en vlogg – där de berättar om vardagssituationer och om hur Neos diagnos påverkar familjelivet.

”Som en ventil”

– Det har fungerat som en ventil, säger Carina.

Men Neo kan inte gå i skolan som vilken annan elvaåring som helst.

Hans handikapp, med tillhörande koncentrationssvårigheter och högkänslighet för intryck, har gjort att all undervisning har förlagts till hemmet. Specialpedagoger från skolan kommer helt enkelt hem till Neo.

Positiva reaktioner

Många andra i samma situation som följt Carinas och Neos vlogg har också visat stor tacksamhet för Carinas öppenhet om Neos autism.

– Jag har bara fått positiva reaktioner. Andra föräldrar har hört av sig och berättat att de i sin tur visat inläggen på vloggen för sina föräldrar, och det har gett en större förståelse varför de här barnen beter sig som de gör, berättar Carina Silva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.