– Autism innebär till exempel svårighet med socialt samspel, att interagera med andra människor och känslighet mot syn- och ljudintryck, berättar Magnus Agestav, ordförande i Autism- och Aspergerföreningen Västmanland. Foto: SVT

Fortfarande stor okunskap om autism

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit bättre men fortfarande finns stor okunskap och fördomar kring autism, det menar Autism- och Aspergerföreningen.

– Det går åt rätt håll men det går alldeles för långsamt, säger Magnus Agestav, lokal ordförande.

Världsautismdagen den 2 april instiftades av FN för att uppmärksamma, sprida kunskap och öka förståelsen för personer med autism. 

Det är en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, med komplicerad symptombild, som ungefär en procent av befolkningen uppskattas ha.

”Borde vara bra i skolan”

Kunskapen i samhället om autism har blivit större, men det finns fortfarande mycket att göra. Fortfarande finns också en del fördomar kring diagnosen, berättar Magnus Agestav, ordförande i Autism- och Aspergerföreningen Västmanland.

– Där det borde vara bra är i skolan som ju möter de här barnen och där är det stora brister. I lärarutbildningen har man knappt någon utbildning i det. Även specialpedagogen har brister. Och sen har vi alla annan verksamhet då som berör våra grupper, med LSS och så, och där finns det också utvecklingspotential.  

Vad skulle behövas då?

– Det är att satsa pengar helt enkelt, på utbildning och vidareutbildning. Det är ju till exempel många inom skolans värld som inte fått någon vidareutbildning på länge och då skulle man kunna komplettera upp på det sättet. 

Flickor underdiagnostiserade

Forskningen kring autism går framåt och idag vet forskare betydligt mer än för 30 år sedan.

Idag får fler pojkar än flickor diagnosen och en sak att jobba med är fånga upp flickorna, säger Magnus Agestav.

– Flickor är underdiagnostiserade. Därför att diagnoskriterierna är skrivna av män för pojkar, det gör att en del flickor till exempel inte upptäcks i tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.