Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nappade Sollefteåborna på kärleksveckan? Hör mer i klippet ovan. Foto: SVT/Moa Lindberg

Nio månader efter kärleksveckan i Sollefteå – fortfarande få barn som föds

Publicerad

För nio månader sedan drog Sollefteå kommun igång en kampanj ”Älska mer vi måste bli fler”. Så här nio månader senare blev det ingen babyboom. Även om det ser lite bättre ut i födelseantalet hittills i år är det fortfarande för få barn i kommunen.

Under 2022 fick Sollefteå ett tillskott med 123 barn, vilket var det lägsta antalet på 22 år. Kommunen startade därför upp temaveckan ”Älska mer vi måste bli fler” så att fler skulle gå i tankarna om att skaffa barn i kommunen.

Hittills under 2023 har det fötts 117 barn i kommunen, 43 barn i tätorten, och kommunen hoppas att trenden vänder.

– De låga födelsetalen får ganska stora konsekvenser för flera verksamheter i kommunen, såsom förskolor, skolor och gymnasium, säger Majed Safaee, kommunikatör Sollefteå kommun.

Befolkningen minskar

Befolkningssiffrorna visar att invånarantalet minskat 15 procent i Sollefteå de senaste 20 åren. Det är en kombination med att färre barn föds och fler som dör. Under 2022 var det över dubbelt så många som dog än vad som föddes i kommunen.

– Den trenden är jättesvår att ändra på, säger Majed Safaee.

Hör mer om hur det gick för kärleksveckan i klippet ovan.

SÅ många barn föddes i din kommun 2022

Härnösand: 238

Kramfors: 125

Sollefteå: 123

Sundsvall: 850

Timrå: 140

Ånge: 64

Örnsköldsvik: 489

Källa: SCB – Statistiska centralbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.