Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Halt som på en ishockeyplan. Det uppger bussbolaget Nobinas presschef att det var på platsen där deras buss gick av på mitten vid en olycka under måndagen. I videon ger han sin bild av vad som hände. Foto: Tindra Näsström/SVT

Nobina om bussen som gick av på mitten i Sundsvall: ”Chauffören körde lugnt”

Uppdaterad
Publicerad

Det var inget tekniskt fel på den ledbuss som vek sig på mitten vid en olycka i Sundsvall på måndagsmorgonen. Det uppger bussbolaget Nobina som nu har en klarare bild av vad som hände.

– Vi har aldrig sett något liknande, säger pressansvarige David Erixon.

Den tekniska utredningen visar att det gick cirka 30 km/h när olyckan inträffade. Bussen ska ha varit på väg ut ur en rondell när den fick sladd.

Att färden var lugn intygas av en passagerare bolaget varit i kontakt med.

– Det verkar ha varit en lugn och trygg färd. En resenär berättar att hon satt och tittade i mobilen och märkte ingenting förrrän det tog stopp, säger David Erixon på Nobina.

500 liknande bussar i landet

Bussen, en Volvo, är tio år gammal och besiktigades i oktober utan anmärkningar.

Bolaget Nobina har 15 ledbussar i trafik i Sundsvall och cirka 500 i hela landet.

– Vi har aldrig sett något liknande och experter på andra håll säger detsamma. Men vädret i Sundsvall är utmanande.

Kan passagerare vara i mitten på bussen?

På Nobina ser man ingen anledning att vidta några åtgärder eller begränsningar för just den inblandade bussmodellen, med anledning av olyckan.

I videon berättar Nobinas presschef om omständigheterna på olycksplatsen och vad som hände. Han svarar också på varför man inte sätter stopp för passagerare i mitten av bussen där den är ledad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.