Carl-Olof Nordhs kropp hittades längs en grusväg i Åviketrakten söder om Härnösand. Foto: SVT / arkiv

Kalla fall: Nordhmordet ”polisiärt uppklarat” – men ingen dömd

Publicerad

På morgonen den 12 oktober 1992 hittades 55-årige Carl-Olof Nordh från Härnösand mördad vid en enslig skogsväg i närheten av Åvike.

Polisen har i många år trott sig veta vilka som låg bakom, ett par som dog året efter mordet.

Se klippet om händelsen här.

Det var en tankbilschaufför som hittade mordoffret och slog larm. Han hade passerat platsen bara några minuter tidigare, och då fanns inte kroppen där. Polisen tror därför att mordet begicks bara ögonblicken innan tankbilen kom till platsen och hittade offret.

Vid lunchtid samma dag hittades Carl-Olof Nordhs bil slarvigt parkerad utanför Härnösands sjukhus. Mördarna tros ha överrumplat Nordh när han skulle åka till jobbet, tvingat honom att köra mot Åvike, rånmördat honom där och återvänt till stan i Nordhs bil.

Par tros ligga bakom

Carl-Olof Nordh var känd för att ofta ha mycket pengar på sig.

Ett par som bodde i samma område som Nordh, som numera är döda, har misstänkts för att ligga bakom mordet. Fallet har i många år betraktats som uppklarat i praktiken” i poliskretsar.

Men ingen har alltså dömts för brottet.

Kalla mordfall

Kalla fall, så kallade cold cases, är ouppklarade mordfall där ingen förövare gripits och dömts för brottet.

Tidigare var preskriptionstiden för mord 25 år; därefter lades ouppklarade mordutredningar ner och förblev olösta.

Den 1 juli 2010 avskaffades preskriptionstiden för mord i Sverige. Ett av skälen till att riksdagen klubbade igenom lagändringen var att mordet på statsminister Olof Palme annars skulle ha preskriberats den 28 februari 2011.

I Västernorrland finns i dagsläget sju kalla fall som egentligen rör åtta mord eftersom en av utredningarna gäller ett dubbelmord.

Det äldsta är mordet på Eva Söderström i Kramfors i september 1987, det färskaste är mordet på Haifa Jamal i Kvissleby i juni 2009.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.