Storstädernas miljonområden konkurrerar med glesbygden om utjämningspengarna. Foto: TT

Norrlandskommuner förlorar medan Stockholmsregionen vinner

Uppdaterad
Publicerad
Kostnadsutjämningsförslaget innebär ingen vinst för Norrland i stort. Kommunerna i de fyra nordligaste länen betalar mer än de får tillbaka till skillnad från Stockholmsregionens kommuner som får mer än de betalar, enligt en sammanställning gjord av Umeå kommun.

Utjämningsförslaget ska enligt regeringen ge mer pengar till glesbygd. Det för att få en mera jämställd välfärd i hela landet. Men enligt en sammanställning gjord av Umeå kommun, kommer kommunerna i Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten i slutänden att förlora miljoner.

Det finns både vinnare och förlorare i kommunerna i de fyra nordligaste länen; 33 kommuner får 1,3 miljarder i kostnadsutjämning medan de elva återstående betalar 1,7 miljarder. Sammanlagt betalar Norrlandskommuner 400 miljoner mer än de får.

Det kan jämföras med Stockholmsregionen där 21 kommuner får 2,8 miljarder och fem av dem betalar 1,2 miljarder. Stockholmsregionen gör alltså en vinst på 1,6 miljarder. Allt enligt Umeå kommuns sammanställning.

Stad mot glesbygd

Skillnaden skulle kunna förklaras med Stockholms många tätbefolkade, socioekonomiskt svaga områden som får extra tillskott. Men att kommuner i norr som Örnsköldsvik och Timrå som till stora delar består av glesbygd, ändå ska betala till utjämningen, upprör kommunföreträdare i norr.

”Lite mera lika”

I regeringens utredning Lite mera lika – översyn av kostnadsutjämningen för kommuner och landsting, finns beräkningar på hur förslaget slår i olika kommuner.

Den visar att det i Västernorrland är kustkommunerna; Sundsvall, Timrå och Örnsköldsvik som förlorar statsbidrag – totalt 110 miljoner. I gengäld får Kramfors, Ånge, Sollefteå och Härnösand extra tilldelning på tillsammans 85,6 miljoner.

Västernorrlands kommuner förlorar alltså sammanlagt drygt 24 miljoner.

Siffrorna är hämtade ur regeringens utredning, de gäller för de förhållanden som rådde 2018 och kommer att justeras.

Så här mycket vinner/förlorar din kommun

Visa

Kommun         bidrag/avgift kronor

• Härnösand    +11 254 208

• Kramfors       +20 206 653

• Sollefteå         +36 290 373

• Sundsvall       – 44 008 275

• Timrå              – 2 113 020

• Ånge             + 17 880 900

• Ö-vik             – 63 897 900

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer