Polisen har kommit till vägs ände med kommenderingar och övertid. Nu behövs hjälp från övriga Sverige.
– Förra hösten var vi i södra Sverige och förstärkte gränskontrollen när flyktingströmmen var som störst. Nu är det vi som behöver hjälp för att komma till rätta med situationen på regionledningscentralen, säger Pontus Fälldin som är operativ chef vid polisen i region Nord.
SVT: Men är inte det här ett tecken på att starten av regionledningscentralen i Umeå var illa förberedd?
– Det är inte min uppfattning. Vi gjorde en missbedömning vid nyrekryteringen av personal i våras. De problem vi ställdes inför då anser jag inte att vi kunde förutse, säger Fälldin.
Inte anmält till Arbetsmiljöverket
Av 30 nya larmoperatörer var det bara hälften som klarade jobbet i skarpt läge vilket ledde till att kommenderingar av poliser från andra polisområden i Norrland och övertid hållit larmcentralen öppen. På fyra månader har det gjorts 7 099 övertidstimmar i ledningscentralen. En vecka bemannades 78 arbetspass av personal på övertid.
Polisförbundet har övervägt att anmäla situationen till Arbetsmiljöverket men istället har man gjort en anmälan till arbetsgivaren och polisens skyddsorganisation i syfte att få stopp på övertiden. Det har ökat pressen på arbetsgivaren:
– Det är vare sig fackets eller skyddsorganisationens uppgift att lösa det här problemet utan det är arbetsgivarens uppgift. Vi tycker emellertid att arbetsgivaren lyssnar och att en nationell förstärkning är en bra lösning, säger Torgny Olofsson.
Förstärkning från södra Sverige
Nationell förstärkning innebär att poliser och civilanställda från övriga delar av landet kommenderas till polisregion Nord för att ingå i bemanningen. Under tiden får polisledningen tid att fullfölja den nyrekrytering som skulle ha skett redan i våras.
Nu räknar polisen med att kommenderingarna av personal till Umeå kommer att pågå fram till månadsskiftet februari/mars eller allra senast till nästa sommar.