Notan efter husbranden i Ånge 25 miljoner: ”Vi får se vad föreningen ska stå för”

Publicerad

Renoveringen av det branddrabbade huset på Fridhemsvägen i Ånge beräknas kosta cirka 25 miljoner kronor. Försäkringsbolaget står för större delen men bostadsrättsföreningen kommer också att få vara med och betala.

– Det blir mycket värden som räknas ner och det drabbar föreningen ekonomiskt, säger bostadsrättsföreningens ordförande.

Försäkringsbolagets budget ligger på 25 miljoner uppger Karl-Ivar Cantzler, ordförande i bostadsrättsföreningen. Han säger att föreningen får räkna med att stå för bortåt 20 procent och att ett lån kommer att finansiera det.

Karl-Ivar Cantzler, ordförande i bostadsrättsföreningen Hammaren Foto: Anna Beijron SVT
Storbrand i Ånge

– Vi har inte dåligt ställt men så mycket pengar har vi inte, konstaterar ordförande Karl-Ivar Cantzler som bor i huset intill det som brann.

”Spännande slutnota”

Föreningen har försökt att få ett förhandsbesked om en mer exakt summa men fått svaret att det summeras längre fram.

– Det blir spännande att se när slutnotan kommer.

Förutom det brand- och vattenskadade huset ingår grannfastigheten i föreningen. Även det huset har för tillfället byggnadsställningar. Bakgrunden är att Räddningstjänsten ställt krav på åtgärder även där.

Grannhuset på Fridhemsvägen 12 får en takfot i brandmotståndigt material. Foto: Anna Beijron SVT

– Branden spred sig uppåt och takfoten i båda husen ska nu ha obrännbart material, så att elden inte kan ta sig igenom där på en timme.

Trä blir plåt

På fem balkonger byts träet ut mot plåt och föreningen har också fått ett föreläggande om att reservera plats för räddningstjänstens stegfordon utanför husen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbrand i Ånge

Mer i ämnet