NTI-gymnasiets rektor Jon Ellrose bemöter kritiken från Lille Klefelt, Sverok, om att esport-coacherna saknar utbildning.

E-sportutbildning kritiseras: ”Saknar grundpedagogik”

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för e-sport har ökat och likaså e-sportutbildningar. NTI-gymnasiet i Sundsvall införde e-sportutbildning för två år sedan – men än finns inga utbildade e-sportlärare.

Få e-sportlärare på gymnasial och eftergymnasial nivå är utbildade berättar Lillie Klefelt som arbetar för jämlik e-sport hos ungdomsförbundet Sverok och Female legends.

I Sverige existerar ingen utbildning för att bli gymnasielärare inom e-sport, istället utgår gymnasieskolorna ifrån tidigare erfarenheter inom de specifika datorspelen som inriktningarna har när de anställer någon menar Lillie Klefelt.

– Ofta saknar de grundpedagogik och inkluderingstänk, de har inte den utbildning de behöver för att jobba med barn och ungdomar, säger hon.

Hon upplever att det heller inte finns något regelsystem för utbildningen.

– Det finns inget generellt regelsystem för vad det innebär eller vad det ska innehålla, närmast är idrottslärare, säger hon.

”Är inte utbildade”

NTI- skolan i Sundsvall har runt 250 elever där var fjärde satsar på E-sport som framtida yrke och har drömmar om att bli proffsspelare.

Enligt skolans rektor Jon Ellrose fokuserar utbildningen främst på själva spelbranschen i sig. Han ser inget problem i att e-sportcoacher saknar utbildning.

– De är inte utbildade på universitetsnivå i någon mening, de är utbildade och är proffs inom sina spel och i branschen kring spelen, säger han.

Saknar teoretisk förankring

Inriktningen är ett av flera möjliga alternativ som eleverna kan välja bland deras individuella val. Även om esport saknar teoretisk förankring så upplever Jon Ellrose att detta kompletteras av övrig undervisning.

– Det är osannolikt att tro att de som har ägnat så mycket tid i sin vardag kring spelet och branschen även har hunnit i unga åldrar utbilda sig till någonting annat, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.