Nu får flyktingarna i Mellansel sängar att sova i – tack vare frivilliga

Uppdaterad
Publicerad

När Migrationsverket stängde ner sin verksamhet i Mellansel förverkades alla möbler. Nu, när nya flyktingar flyttar in, är alltså de flesta lägenheterna utan möbler och Migrationsverket har själva inga resurser att möblera. I stället är det frivilliga som ställer upp.

Samtidigt som flyktingar lastar av madrasserna de sovit på under sina första nätter i Mellansel pågår en febril verksamhet i en av lägenheterna och ute på gården. 98 sängar ska på kort tid monteras ihop och fördelas. Fyra sängar i varje tvårummare och sex sängar i trerummarna. Gösta Granberg och Christer Zakrisson konstaterar att det tar nio minuter och fyrtio sekunder att montera ihop en säng nu när de är varma i kläderna.

Idrottsföreningen samordnar

Arbetsstyrkan består till största delen av pensionärer men också anställda från idrottsföreningen. Några monterar, andra hämtar paket med omonterade sängar som när de är färdiga flyttas till lägenheterna. Idrottsföreningen samordnar arbetet och utgår från en lista med frivilliga.

Västernorrland och kriget i Ukraina

”Kul att träffa folk”

Som pensionär menar Gösta Granberg att tiden finns och att det är kul att träffas och få jobba tillsammans.

– Det är kul att träffa lite folk, fika och diskutera. Vi är ju alla pensionärer förutom tre som är anställda på idrottföreningen.

I videon berättar Gösta och Christer om varför de tycker det är självklart att ställa upp och hjälpa till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet