Från och med första september i år erbjuds alla spädbarn i hela landet vaccination mot magsjuka orsakat av rotavirus.
– Man får feber och diarréer, men det kan också ge en rubbning i saltbalansen så att man kan få kramper. Man kan också få hjärnhinneinflammation, säger Anette Sjöstedt, barnhälsovårdsöverläkare.
Sväljer droppar av sjukdomen
Vaccinet är ingen spruta som ska tas. Istället är det droppar i munnen som ges vid sex veckors och vid tre månaders ålder. Dropparna är en kontrollerad mängd av sjukdomen. Biverkningarna påminner om magsjuka.
Enligt Anette Sjöstedt drabbas alla barn någon gång av den smittsamma rotavirusinfektionen. Vaccinet har funnits i många år och tidigare erbjudits i tio regioner i landet. Sedan första september omfattas det av nationella vaccinationsprogrammet, vilket ger alla barn lika möjlighet att få skydd mot sjukdomen.
Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderade redan 2006 att de mest utsatta delarna i världen skulle vaccinera, eftersom viruset globalt sett är livshotande och många barn dör av det.
Skyddar även äldre
– I Sverige däremot är det sällsynt att barn dör, men det är väldigt många som insjuknar. Årligen är det 2.000 som behöver sjukhusvård på grund av infektionen, säger Anette Sjöstedt.
När alla barn nu vaccineras betyder det att fler kommer att klara sig från den smittsamma magsjukan. Det ger så kallad flockimmunitet, så att även riktigt gamla, som kan bli svårt sjuka av den här sortens magsjuka, får ett skydd.
Spädbarnsföräldrar i Västernorrland är positiva till vaccinationen.
– Vi vet väldigt väl hur det fungerar och att det är säkert, så därför är det många som vill ha det, säger Anette Sjöstedt.
Biverkningar vid vaccination
Vaccinet innehåller försvagat rotavirus. Det innebär att barnet kan få lindriga symtom som påminner om en infektion med rotavirus efter vaccinationen. Barnet kan få övergående besvär med gaser och kräkningar och kan också verka irriterad eller få feber.
En del barn får diarré eller lös avföring efter vaccination mot rotavirus. Barnet kan också få ont i magen och hudutslag, men det är ovanligt.
En liten risk för invagination
Efter en vaccination mot rotavirus finns det en liten risk att barnet kan få invagination av tarmen, men det är mycket ovanligt. Invagination förekommer även hos barn som inte är vaccinerade och innebär att en del av tarmen har krupit in i den efterföljande delen. Då blir det stopp i tarmen och barnet får mycket ont, ofta i intervaller. Det är vanligt att barnet mår illa och kräks. Barnet blir ofta trött och medtaget av smärtorna och kan verka frånvarande. Det kan också komma blod ur ändtarmsöppningen. Sök vård direkt på en akutmottagning om du tror att barnet har invagination.
Källa: 1177 Vårdguiden