Föreställningen Bricken på Svartvik tar oss tillbaka till 1879 och vi får del av vardagslivet på bruksorten och dramatiken kring Sundsvallsstrejken. Bricken är också den självklara huvudpersonen i såväl boken som pjäsen. Hon spelas av Saga Nordén Hagberg,
– Från början tyckte jag hon var lite tråkig, men hon är det som är det moderna i teatern. Hon är den som blickar framåt och ser in i framtiden, säger hon.
Manlig miljö
Pjäsen spänner över Vibeke Olssons två första böcker om Bricken: Från Sundsvallsstrejken 1879 och åren därefter. Omvälvande år för Bricken som går från barn till ung kvinna och också omvälvande år för sågverksarbetarna som samlas till Sveriges första storstrejk för bättre löner.
Sågverksmiljön och skogsindustrin var en manlig värld, men den speglas ur en liten flickas perspektiv.
– Det är det perspektivet som intresserar mig. Man får visserligen följa männen, men ur Brickens perspektiv. Och man får se det så kallade lilla livet, bakom strejken, Helena Svartling, regissör.
Hon har också skrivit manus tillsammans med Therese Söderberg.
Stort intresse
Ensemblen med cirka 25 amatörskådespelare från Föreningen Svartviksspelen och Kvartersteatern har arbetat med föreställningen sedan i höstas. I maj började de repetera utomhus på Svartviks historiska industriområde.
Intresset för föreställningen har varit enormt, alla föreställningarna är i princip slutsålda.
– Det beror på Vibeke Olssons böcker. Det är något som slår an i hennes tilltal, hon skriver så enkelt om de stora livsfrågorna: kärlek, sorg, glädje, död, menar Helena Svartling.
Och man behöver inte ha lokalhistoria som specialintresse för att tycka om pjäsen, säger Saga Nordén Hagberg.
– Nej, det är en så fin historia och det är patos i den så man kan gilla den ändå!
TV: Se inslaget här
Bricken på Svartvik
Regi: Helena Svartling
Manus: Helena Svartling och Therese Söderberg
Musik: Eric Skarby
Arrangör: Föreningen Svartvikspelen
Premiär: Lördag 5 augusti