Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Antoni Barborar och Oskar Jonsson passade på att testa cyklarna under lunchen. Foto: Per-Erik Ström/SVT

Nu rullar 500 elsparkcyklar ut i Sundsvall – så ska kommunen förhindra kaos

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällen dök det upp 500 gröna elsparkcyklar runtomkring i Sundsvall.

Det norska företaget blir det första med att lansera den här typen av transportfordon i kommunen.

– Det är jättekul att få lansera tjänsten i Sundsvall och väldigt roligt att vi nu får bli en lokal arbetsgivare här, säger Johan Olovsson, en av grundarna till företaget, i ett pressmeddelande.

Företaget har ansökt och blivit beviljad tillstånd av polisen för att få ställa ut sparkcyklarna samt skrivit ett avtal med Sundsvalls kommun.

– Vi tycker att elsparkcyklar har en plats i stadsbilden som ett bra komplement till gång, cykel och kollektivtrafik, säger Madeleine Blom, projektledare på kommunen.

Vid ett antal utvalda platser kommer det att finnas parkeringar för elsparkcyklarna där man kan hämta och lämna av cykeln och om kommunen ser ett behov för fler parkeringsplatser kommer det iordningställas.

Ett digitalt staket kommer hålla ordning

Flera städer har haft problem med var elsparkcyklar har parkerats eller lämnats av, men Sundsvalls kommun har varit noga med att använda sig av ett så kallat geostaket, som kommer förhindra trafikanterna att ställa cykeln vart som helst.

Det digitala system kommer också begränsa hastigheten på elsparkcyklarna till 20km/h, men i stadsmiljö kommer cyklarna vara begränsade till 6 km/h och igenom lekparker får cyklarna inte köras över huvud taget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer