Här på tippen i Nacksta dumpas all snö. Foto: Barbro Sellin/SVT

Här tippas vinterns snö

Uppdaterad
Publicerad

Den massiva snöröjningen kan kosta Sundsvalls kommun cirka 15 miljoner kronor.

– I fjol körde vi cirka 30 000 kubik. Det kör vi på två och en halv dag i år, säger Göran Gustafsson, chef på gatuavdelningen vid kommunen.

Det har kommit ovanligt mycket snö den här vintern. Sundsvalls kommun har haft fullt upp den senaste tiden med att snöploga vägarna i tätorten och ytterområdena Njurunda, Matfors och Alnö.

– Jag brukar säga att på hela vintern ifjol körde vi cirka 30 000 kubik till tippen. Det kör vi på 2,5 dag i år, säger Göran Gustafssson, sektionschef gatuavdelningen vid Sundsvalls kommun.

Nu är det dags att få bort spårbildning, hyvla gatorna för att med lastbilar frakta all snö till snöhögen i Nacksta.

– Sen har vi även traktorer som är inne i bostadsområdena. Vi siktröjer i korsningar och breddar upp gatorna, säger Göran Gustafsson.

Göran Gustafsson, sektionschef på gatuavdelningen vid Sundsvalls kommun. Foto: SVT/Arkiv

85 fordon sätts in

Totalt sett ska ett 60-tal snöbilar och lastbilar, runt 20 traktorer och fem väghyvlar få undan snön. Uppskattningsvis kommer arbetet pågå i minst en och en halv vecka till men enligt Göran Gustafsson ska det komma ytterligare åtta centimeter snö.

– Då måste vi avbryta snöbortforslingen och ploga i stället för det är samma fordon som används. Vi har ju kört snöplogning och snöröjning 21 gånger. Under en normal vinter brukar vi köra 15 gånger och då är det en hel vinter, säger han.

Bussgator viktigast

I två veckor har snöröjningsförarna arbetat minst åtta timmar om dagen för att ploga och få undan snön.

Bäst tid att jobba är på nätterna då det är minst trafik på gatorna.

– Vi prioriterar ju bussgatorna och sen får man ta bostadsområdena. Men bussen måste ju komma fram. Det är prio ett.

Halv miljon om dagen

Snöröjningen kostar kommunen minst 500 000 kronor om dagen och med en budget på 40 miljoner ska den räcka till 80 dagars arbete. Förra året kostade den bara två miljoner. Vintern 2012-2013 kördes det snö för nästan 16 miljoner kronor och det lär bli något liknande i år, enligt Gustafson.

– Vi väl lär väl hamna där någonstans innan det är slut. Tio dagar är ju fem miljoner och det räcker inte, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.