Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad innebär anpassat vaccin? Verksamhetschefen i region Västernorrland om det uppdaterade vaccinet mot covid-19 som nu börjar användas. Foto: Mikael Fritzon/TT

Nu uppdateras covidvaccinet i region Västernorrland – börjar användas på måndag

Publicerad

Ett vaccin anpassat till omikronvarianten har nu börjat levereras till regionerna i Sverige och kommer att börja användas successivt vid vaccinationerna mot covid-19.

– Det kommer i dag till vår region, säger Malin Plantin Sjöblom, verksamhetschef för vaccination mot covid-19 i region Västernorrland.

Vaccinet godkändes av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA den 1 september och har börjat levereras till regionerna i Sverige.

Malin Plantin Sjöblom berättar om det uppdaterade vaccinet

– Vi börjar använda det på måndag.

Det nya anpassade vaccinet kommer i stor utsträckning att ersätta de tidigare vaccinen. Med ett undantag.

Grundvaccinerar med tidigare vaccin

De tidigare vaccinen kommer tills vidare att användas för grundvaccination, dvs en första och andra dos eftersom det anpassade vaccinet inte är godkänt för grundvaccination.

– Vi har minskat ner på platser där man kan grundvaccinera sig. Det kan man göra på några få enheter: Birsta cupolen, Härnösand, Kramfors, Sollefteå och Örnsköldsvik. Det anpassade kan man ta på alla våra enheter.

Fler vaccin på gång

Fler anpassade vaccin är under utveckling och kan komma att godkännas och användas senare i höst, uppger region Västernorrland på sin hemsida.

Just nu vårdas nio patienter med covid-19 på länets sjukhus. Ingen av dem behöver intensivvård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet