Sundsvalls kommun väljer nu också att sätta upp plexiglasskivor som exemplet här ifrån Koltrastens äldreboende i Härnösand. Foto: Anna Beijron SVT

Nu väljer också Sundsvalls kommun plexiglaslösning på äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Nu meddelar Sundsvalls kommun att man snart kommera att placera ut plexiglasskärmar på sina äldreboenden för att anhöriga ska kunna besöka sina närstående under coronapandemin.

Samtliga kommuner i länet, utom Kramfors, har nu valt att göra speciallösningar för att kunna erbjuda smittsäkra möten på sina boenden. Trots att det råder besöksförbud.

– Det är en skänk från ovan och så efterlängtat av boende och anhöriga. Det känns speciellt välkommet nu när sommarvädret har kommit och lockar våra boende utomhus, säger Heléne Wiklund enhetschef på Tingsta äldreboende, i ett pressmeddelande från kommunen.

Coronaviruset i Västernorrland
Underhållning med trubadur i det gröna på Tingsta servicehus. Snart finns också plexiglasskärmar på plats för anhörigmöten. Foto: Sundsvalls kommun

Alla boenden berörs

Den första leveransen av plexiglas kom igår och inom några veckor ska lösningen finnas på alla boenden i kommunen.

– Det är samarbete med det lokala näringslivet som skänkt plexiglas, berättar Niklas Säwén (S) vård- och omsorgsnämndens ordförande.

Påfrestande med besöksförbud

Han säger att det känns viktigt att möjliggöra möten när besöksförbudet nu gällt sedan den 12 mars i Sundsvall.

– Vi måste försöka ha två perspektiv. Det ena är att undvika smitta och att hitta säkra sätt att mötas. Det andra är att det är påfrestande att inte få träffa anhöriga. Nu när sommaren kommer är det här en bra lösning tror vi.

Andra tekniska lösningar

För de som inte har anhöriga i närheten försöker man lösa det på andra sätt.

– Vi försöker möjliggöra tekniska lösningar med ipads och liknade för de som inte har möjlighet att träffas fysiskt, säger Niklas Säwén (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet