Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Örnsköldsviks kommun svänger – möjliggör anhörigmöten genom plexiglas Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kommunerna väljer olika vägar för anhörigmöten

Uppdaterad
Publicerad
Alla länets sju kommuner väljer nu att skapa särskilda mötesplatser för anhöriga och brukare på sina boenden.

De senaste dagarna har samtliga kommuner nu meddelat att de kommer att ordna särskilda mötesplatser för att äldre och anhöriga ska kunna träffas, trots coronaviruset.

– Vi kommer att ha en lösning till sommaren. På varje boende ska det finnas ett alternativ. Vi tycker att plexiglaslösningen är bäst lämpad där man kan sitta ute på varsin sida om skivan, säger Ånges socialchef Katarina Persson.

Sundsvall och Örnsköldsvik ansluter

För någon vecka sedan hade Sundsvall, Örnsköldsvik och Kramfors inga beslut om att göra särskilda mötesplatser, men det har man nu. På tisdagen meddelade Örnsköldsviks kommun att man kommer att möjliggöra för de som bor på kommunens vård- och omsorgsboenden att träffa sina anhöriga bakom en plexiglasskärm. Och under onsdagen kom samma besked från Sundsvalls kommun och nu också från Kramfors.

Mervärde med möten

Samtliga kommuner som väljer att skapa specifika mötesplatser med plexiglasskivor, framhäver vikten av en struktur för tidsbokning och rutiner kring mötena.

– Det är viktigt att kunna möjliggöra besök för anhöriga under säkra former. Det är ett mervärde för anhöriga och brukare, säger Sara Grape Junkka som är tf chef på socialförvaltningen i Timrå.

Texten har ändrats efter att vi fått nya uppgifter från Örnsköldsviks kommun,  Sundsvalls kommun och Kramfors kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet