Foto: pressbild

Ny chefdirigent i Nordiska Kammarorkestern

Uppdaterad
Publicerad
– Vi är oerhört stolta och glada över ynnesten att under de närmaste säsongerna kunna knyta en så namnkunnig chefdirigent till Nordiska Kammarorkestern, säger musikchef Lennart Åkermark.

Den finska dirigenten Eva Ollikainen blir ny chefdirigent för Nordiska Kammarorkestern från och med säsongen 2018-2019. Det framgår av ett pressmeddelande från Scenkonst Västernorrland.

Eva Ollikainen har studerat vid Sibelius-Akademien för dirigentprofessorerna Jorma Panula och Leif Segerstam, båda legendarer inom dirigentyrket.

Ser fram emot samarbetet

Redan 2003 vann Eva, endast 21 år gammal, första pris vid dirigenttävlingen i Jorma Panulas namn och kan utan tvekan räknas in i det så kallade ”Finska dirigentundret”.

– Förutom en tekniskt väldigt hög nivå, äger orkestern en sällsynt vilja och förmåga att fördjupa sig i tolkningen av de musikaliska budskap som gömmer sig i partituren. Jag gläder mig åt många inspirerande stunder med spännande repertoar tillsammans med de underbara musikerna i Nordiska Kammarorkestern, säger Eva Ollikainen

Gedigen erfarenhet

Eva Ollikainen har dirigerat de flesta av de största orkestrarna i Norden men också orkestrar som Staatskapelle Dresden, Tokyo Metropolitan Symphony, Deutsches Symphonie Orkester Berlin med flera.

Eva Ollikainens uppdrag som chefdirigent för Nordiska Kammarorkestern löper från och med hösten 2018 till och med våren 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer