Flygfoto över Köpmanholmen Foto: Örnsköldsviks kommun

Unik fabrik planeras i Köpmanholmen – 50 nya arbetstillfällen

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Cinis Fertilizer planerar att investera 550 miljoner kronor i en ny fabrik i hamnområdet Köpmanholmen söder om Örnsköldsvik. Den udda kombinationen gödsel och bordssalt kommer att produceras i fabriken

– Det är en jättespännande satsning som Cinis Fertilizer nu har för avsikt att göra. Vi har haft en lång dialog med företaget och kommit fram till att området på Köpmanholmen skulle bli den bästa placeringen för fabriken, säger Sebastian Arnehed, näringslivsutvecklare Örnsköldsviks kommun.

Världsunik

Den 30 000 m² stora anläggning kommer att bli den första i världen som kommer att omvandla restprodukter från massaindustrin till mineralgödsel. Anläggningen beräknas stå klar 2023, enligt kommunens hemsida.

Cinis Fertilizer

Cinis Fertilizer är ett företag som är baserat i Lund, grundades år 2018 och har utvecklat en process för omvandling av aska från massabrukens sodapannor till ett högvärdigt och fossilfritt mineralgödsel till gagn för hav och vattendrag

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.