Boende i Köpmanholmen på industribyggnadens tilltänkta plats. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Oro i Köpmanholmen efter planerna på kemifabrik

Uppdaterad
Publicerad

Cinis Fertilazier vill bygga en industri som ska producera miljövänligt konstgödsel från massaindustrins restprodukter. Enligt företagets vd, Jakob Liedberg handlar det om miljövänlig produktion men boende i Köpmanholmen minns gamla industrisynder och oroas över etableringen.

Det hela handlar om att ta vara på massaindustrins rester som innehåller kemikalierna kalium, klorid, sulfat och natrium. Genom att processa kemikalierna med bland annat saltvatten i stora bassänger går det att utvinna ett mineralgödsel som till största del ska gå på export.

– Den typen av konstgödsel är en oorganisk kemikalie. Det är ett luktlöst salt som varken är flyktigt, explosivt eller reaktivt med andra saker som vissa andra konstgödsel kan vara. Anläggningen kommer inte att lukta och den kommer inte att väsnas, säger Jakob Liedberg.

”Vill inte ha den typen av industri”

Men flera som bor i Köpmanholmen känner sig oroliga över den tänkta etableringen. Minnet av den gamla trä- och massaindustrin som förgiftat stora områden i och omkring Köpmanholmen lever starkt.

– Jag känner en rädsla för vad den här fabriken kommer att göra med vårt samhälle. Idag är det ganska blomstrande och vårt liv här ute är inte en industri längre. Det är villor med familjer och barn och barnbarn som växer upp. Det känns som att vi inte vill ha hit den här typen av industri igen efter NCB som fanns här, säger Jerk Sundmark.

– Jag tycker att man ska vara kritisk. Men samtidigt så tycker jag att man inte ska sväva iväg för långt ifrån verkligheten. Man ska ha en saklig grund så att vi kan diskutera för- och nackdelar och bemöta den oro som finns, säger Jakob Liedberg.

”Släpper inte ut någonting”

Enligt Jakob Liedberg finns det dock inga risker med produktionen.

– Vi kommer inte att släppa ut någonting i havet. Vi kommer att applicera det man kallar inom industrin, ”zero liquid discharge” vilket betyder att allt som vi inte kan använda i vår fabrik, vilket är en bråkdel av den totala produktionen, inte ska ut i havet vilket var praxis förr i världen. Det kommer vi att ta hand om och ansvarsfullt deponera på en lämplig plats.

Miljökonskvensbeskrivning återstår

Förhoppningen är att produktionen, med upp emot 50 anställda, ska vara igång 2023. Men innan det kan bli tal om att gå vidare i etableringen i Köpmanholmen ska en miljökonsekvensbeskrivning göras.

– Det här ska undersökas noggrant och vi har tagit hjälp av miljökonsulter för att göra en fullständig miljökonsekvensberskrivning. Där är vi nu, säger Jakob Liedberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.