Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör forskare och skogsflanörers syn på hur skog ska se ut för att människor ska vilja vara där i videon. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Ny forskningsstudie: Så vill vi ha våra skogar

Uppdaterad
Publicerad

En rad parametrar avgör om en skog har ett högt rekreationsvärde. Det visar en ny forskningsstudie och forskarna menar att skogsbruket kan behöva ta hänsyn till upplevelseintresset i välbesökta skogar.

– Jag vill att skogen ska vara orörd, säger Emma von Schéele som gillar att vara i skogen.

Höga och gamla träd som inte står för tätt, gärna vid en sjö där det är tyst och lugnt. Så ska en skog se ut för att den ska attrahera oss människor. Det visar en studie från Skogsstyrelsen, SLU och Mittuniversitetet.

– Det viktigaste vi kommit fram till i studien är att skogens attraktionsvärden rymmer flera dimensioner, hur träden ser ut men också vad det finns för stigar, hur man kan ta sig fram och hur omgivningen är. Blir man till exempel störd av buller, förklarar Peter Fredman på Mittuniversitet, en av forskarna bakom studien.

Påverkar människors hälsa

I rapporten konstateras också att det finns forskning som tyder på att människors hälsa påverkas positivt genom att vistas i en skog, inte bara genom fysisk aktivitet. Minskad stress ser ut att vara en effekt som uppstår i skogen. Flera av de människor som SVT träffar i ett naturreservat på Norra berget i Sundsvall vittnar om skogens hälsoeffekter.

– Återhämtning och energi, svarar Jennie Udd spontant på frågan om vad skogen betyder för henne och menar att alla mår bra av att vara i skogen.

Krävs inbjudande struktur

Men alla skogar är inte attraktiva för människors friluftsliv, utan det krävs en inbjudande struktur. Ett kalhygge är inte helt otippat inte lika intressant som en gammal skog med stora träd och forskarna tror att skogsbruket behöver anpassa sig till människors behov av attraktiva skogar i vissa fall.

Forskningsstudien föreslår en rad indikatorer som ska göra att man kan mäta skogens attraktionskraft, till exempel mängden gamla träd.

Hör forskare och skogsflanörers syn på hur skog ska se ut för att människor ska vilja vara där i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.