En koalition bestående av Centerpartiet, Vänsterpartiet och Västra Initiativet förhandlar om ett samarbete för att ta makten i Sollefteå kommun. Foto: SVT

Ny koalition vill ta över i Sollefteå

Uppdaterad
Publicerad

Hur Sollefteå ska styras kommande mandatperiod är ännu en obesvarad fråga men Socialdemokraterna har fått en utmanare i en koalition bestående av Centerpartiet, Vänsterpartiet och Västra Initiativet.
– Vi har pratat med varandra några gånger och kommit en bit på väg, säger Centerpartiets kretsordförande Paul Höglund.

I höstens val backade Socialdemokraterna i Sollefteå 11 procentenheter till 34 procent och tappade därmed 5 mandat i fullmäktige, till 16. I och med att det det finns 45 platser och Vänsterpartiet numera har 6 räcker inte det till majoritet. Nu har i stället Vänsterpartiet, Centerpartiet och Västra Initiativet börja addera sina mandat och får då 24.

Alla ska vara eniga

Centerpartiets kretsordförande Paul Höglund bekräftar att de tre parterna börjat prata ihop sig.

– Vi har kommit en bit på väg men än är det långt kvar. Och det är inte ens säkert att vi kommer ända fram, säger han lite försiktigt.

– Allihop ska vara överens och vissa saker är vi redan överens om men sedan finns det stötestenar också. Vi har nog kommit någonstans mellan början och mitten.

Klart i Kramfors

När ett eventuellt besked om maktövertagande kan komma vill han inte sia om men förhandlingarna fortsätter.

Under fredagen blev det offentligt att Socialdemokraterna och Moderaterna samregerar i grannkommunen Kramfors. I Örnsköldsvik är det fortfarande inte klart med styret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer