Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Civilförsvaret är en jätteviktig uppgift, säger Västernorrlands nya landshövding Carin Jämtin. Nu byggs civilförsvaret upp igen efter att ha skrotats i början av 00-talet. Just nu pågår Beredskapsveckan med fokus på länsbornas motståndskraft vid kriser. Foto: Pierre Ragnehag

Carin Jämtin landshövding med nytt ansvar i Västernorrland – att bygga upp civilförsvaret igen

Uppdaterad
Publicerad

Hon är ny på jobbet, men är långt ifrån någon duvunge. Carin Jämtin, färsk på posten som landshövding i Västernorrland, har hunnit med uppdrag som minister, partisekreterare för Socialdemokraterna och generaldirektör. Nu har hon ett nytt jobb där ökat terrorhot och skärpt säkerhetsläge ligger högt upp på agendan.

Carin Jämtin har blivit chef för en myndighet som förändrats i viktiga delar. Ansvaret för regional utveckling ligger numera huvudsakligen på regionen, men samtidigt har en viktig, nygammal uppgift kommit tillbaka: Civilförsvaret.

Numera är Västernorrland också en del av civilförsvarsområde Norr där Norrbotten har huvudansvaret.

Beredskap och samordning vid kriser

Landshövdingen är – återigen – civilförsvarschef i länet och länsstyrelsen ska samordna resurser från kommunal till nationell nivå i samband med kris-, katastrof- och krigssituationer. Eller för den delen, kriser kopplade till klimatfrågan.

– Det är en jätteviktig uppgift. Man kan nästan säga att vår huvuduppgift är samordna och öva tillsammans med andra, säger Carin Jämtin.

Just de här dagarna är det beredskapsvecka i länet där länsbornas motståndskraft i lägen av kris- eller krigsituationer är i fokus – något som Carin Jämtin lyfter i klippet nedan.

Vad krävs för att bygga upp civilförsvaret?

”Allt börjar hemma hos var och en” säger Carin Jämtin om det individuella ansvaret – se mer i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Civilförsvaret skrotades helt för drygt 20 år sedan, frågan är hur lång tid det kommer ta att bygga upp igen – hör Carin Jämtin om svaret. Foto: Pierre Ragnehag

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.