Klara Höglund, 6, testade fiskelyckan Foto: Profilbild: Örjan Leek

Ny marina i Härnösand – men fler investeringar väntar

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen togs ytterligare ett steg i arbetet att etablera Härnösand som en skärgårdsstad i Höga kusten. Samtidigt står det klart att lördagens invigning av Härnösands nya marina aktualliserar ett investeringsbehov på 140 miljoner.

Under lördagen arrangerades en rad alktiviteter med marint tema i Härnösand. Finalen var invigningen av Härnösands marina vid Kronholmskajen för tio miljoner kronor.

”Stora utmaningar”

Men det är bara början. Enligt egna beräkningar behöver Härnösands kommun investera minst 140 miljoner i sina kajer.

– Om vi vill behålla vår status som en av Sveriges bästa sommarstäder och en av Norrlandskustens bästa båtstäder har vi fortsatt stora utmaningar framför oss. Utsprångskajen behöver restaureras och öppnas på nytt. Även Skeppsbrokajen behöver rustas upp, säger Christian Wasell (M), samhällsnämnden.

Kaj för kryssningsfartyg

Notan för Utsprångskajen vid gamla Tobaksmonopolet som underminerats och delvis rasat är 40 miljoner och där finns det också en en idé att skapa en hamn för kryssningsfartyg.

– Vi har förfrågningar från flera kryssningsarrangörer utöver Birka Cruises som vill stanna upp i Härnösand och det vore bra om det kunde ske i direkt anslutning till stadskärnan, menar Wasell.

Muddring Nattviken

Samtidigt finns ett behov att restaurera Skeppsbrokajen för 100 miljoner. Till det kommer dessutom ett behov att muddra Nattviken som grundas upp med två centimeter per år till följd av sedimentering och landhöjning.

SVT: Kommer det här att bli en valfråga i Härnösand?

– Det tror jag inte. Det är inte viljan som saknas utan möjligen pengarna. Det är så pass stora investeringar att det måste vägas mot andra kommunala behov, säger Wasell.

Marint tema

Sjöräddningssällskapet och Kustbevakningen fanns också på plats när nya marinan invigdes. Under lördagen arrangerades också en båtburen skattjakt längs kusten norr om Härnösand.

Härnösand är sedan förra året värdstad för det nationella fritidsbåtsmuseum som drivs i samarbete med länsmuseet, Härnösands kommun och Sjöhistoriska museet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.