Ny metod mot foglossning

Publicerad

SUNDSVALL Nästan varannan gravid kvinna drabbas av foglossningar och en del får problem som håller i sig i flera år efter att barnet fötts. Men på Sundsvalls sjukhus är man på god väg att råda bot på denna kvinnliga plågoande.

Evelina är 27 år och har fött två barn – hon vet vad smärta vill säga. Men för henne var det inte förlossningen utan foglossningarna innan som var värst. Hennes graviditet slutade i rullstol.
– Det började tidigt med att jag fick svår att gå, efter ett tag var jag tvungen att använda kryckor och de två sista månaderna fick jag tillbringa i rullstol, säger Evelina Schelin.

Men nu kan problemet för alla kvinnor som lider av kronisk foglossningssmärta vara nära en lösning. Vi följde med när Evelina träffade Thomas Torstensson. Sjukgymnasten som förra veckan, tillsammans kollegan Anne Lindgren och specialistläkare Per Kristiansson, presenterade deras revolutionerande forskningsresultat på Världskongressen i Los Angeles.

– Vi har upptäckt att det finns punkter i bäckenet hos dessa kvinnor som är extremt ömma. Vi testade att behandla ledbandsfästet inne i bäckenet med kortison för att få smärtan att försvinna. Först då kan man börja träna och på så sätt få smärtan att försvinna för gott.

Ett försummat område
En enkel lösning på ett komplicerat problem kan tyckas men faktum är att trots att så många kvinnor drabbas av problem efter barnafödande finns det skrämmande lite forskning gjord i ämnet.
– Hade detta varit ett mansproblem hade det tveklöst varit löst för länge sedan, säger Thomas Torstensson.

För Evelina är förhoppningsvis två år av smärta nu till ända.
– Jag ska prova den där undersökningen och ta en sådan där kortisonspruta. Jag vill ju upp på hästryggen igen, säger Evelina Schelin

Det här är foglossning
Gravida kvinnor utsöndrar hormoner som gör leder och ligament mer elastiska för att barnet ska kunna födas. För en del utvecklas detta uppmjukade tillstånd till foglossningar, att bäckenet bli FÖR rörligt och inte längre kan kontrollera kroppens rörelser – något som drabbar varannan gravid kvinna. För de flesta läker besvären ut av sig själva inom ett halvår efter födseln. Men för en av tio blir besvären kroniska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer