Foto: SVT

Ny organisation inom vården – närsjukvårdsområden införs

Publicerad

Tre närsjukvårdsområden ska bildas inom regionen – Sollefteå, Sundsvall och Örnsköldsvik. En omorganisation som klubbades igenom i regionfullmäktige under onsdagen.

Samtidigt blir det kritiserade länskliniksystemet kvar – men förändras. 

Det här görs som ett led i omställningen till det som kallas ”Nära vård”, en samordning med den vård som bedrivs kommunalt.

Primärvården ingår och tanken är att det ska bli en förbättring för äldre och kroniskt sjuka.

Det vanliga sjukvården, hälso- och vårdcentralerna och den kommunala vården ska jobba tillsammans i en mer sammanhållen vård för till exempel multisjuka patienter.

Länsklinikcheferna kvar

Men att närsjukvårdsområden införs innebär inte att den kritiserade organisationen med länskliniker försvinner, en sätt att organisera vården som enligt kritikerna skapat ett stort avstånd mellan länscheferna och personalen på golvet. 

Inte minst företrädare i Sollefteå och Örnsköldsvik har krävt att lokala sjukhuschefer återinförs.

Slås ihop

Systemet med 17 olika länskliniker skapades för några år sedan, och den största delen av den här organisationen blir kvar.

Vissa klinker slås ihop medan andra förs över i den nya organisationen.

Nu återstår bara frågan hur de här två olika modellerna att organisera vården för patienterna kan samsas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.