Forskargruppen bakom den nya plasten

Sundsvallsforskare gör plast av trä

Uppdaterad
Publicerad

Forskare på Mittuniversitetet har hittat ett nytt sätt att minimera plastens miljöbelastning. En ny, nedbrytbar form av plast ska kunna ersätta oljebaserad plast som förbjuds i EU 2021.

Cellulosa är det ämne som växternas cellväggar är uppbyggda av och på Mittuniversitetet har man utvecklat en metod för att skapa cellulosaplast, ett nedbytbart material.

– Oljebaserad plast är i dag ett stort problem både utifrån ett utsläppsperspektiv, men framförallt på grund av nedskräpning, menar professor Magnus Norgren.

Skräp bildar mikroplast som havet och dess djurliv drabbas hårt av, medan den nya formen av plast förmultnar i jorden.

– Vi tillverkar något som är nästan mat för djuren istället för förorening, säger han.

Förmultnar i jorden

Malin From, doktorand på Mittuniversitetet, utförde ett experiment där man placerade cellulosaplast i jorden under ett års tid.

– När vi grävde upp skräpet såg vi inte ett spår av plasten, säger hon.

Plastförbud 2021

Från och med 2021 införs ett plastförbud där Europaparlamentet förbjuder plastprodukter för engångsbruk i EU. Det handlar bland annat om tallrikar, bestick, bomullspinnar och snabbmatsförpackningar.

– Plastförbudet är ett faktum och då kommer också marknaden att svara upp inför det, säger Magnus Norgren.

Vad är cellulosa?

Cellulosa är en kolhydrat som finns i nästan alla växter. I träd bildar cellulosan fiber som bygger upp bland annat trädstam och blad. Av cellulosan kan man göra papper och även en ny typ av cellulosaplast som Mittuniversitetet nu arbetar med att framställa.

Källa: Magnus Norgren, professor, Mittuniversitetet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.