Foto: SVT

Ny resistent bakterie har nått Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Den multiresistenta tarmbakterien ESBL-CARBA registrerades på tre patienter i Västernorrland under 2016. Det är de första fallen i länet.

Antibiotikaresistenta bakterier hör till en av sjukvårdens stora utmaningar. En av de mest fruktade är tarmbakterien med resistenstypen ESBL-CARBA.

Fram till i fjol var Västernorrland ett av få län i Sverige som inte hade registrerat någon förekomst. Den positiva trenden bröts dock med tre upptäckta fall under 2016.

– Det var tre fall som upptäcktes nästan samtidigt. Det var de första i länet, så på så vis en milstolpe. Men det var väntat att det skulle dyka upp hos oss också, säger Hans Boman, smittskyddsläkare.

Smittspårning

Två av de tre personer bar på smittan upptäcktes i samband med sjukhusbesök. De hade inga symptom av den antibiotikaresistena bakterien, utan vårdades av andra skäl. Den tredje bäraren upptäcktes i samband med den smittspårning som regelmässigt görs när smitta upptäckts.

–  Det som var bra är att vi inte upptäckt någon spridning, säger Hans Boman.

Infektion eller bärarskap av ESBL-CARBA är anmälningspliktig. Sjukvården riktar också extra uppmärksamhet mot patienter där man tror att risken är stor att de bär bakterien, till exempel om de vårdats på sjukhus utomlands.

Försvinner med tiden

SVT: Kan man bli av med bakterien?

– Ja, den försvinner i de flesta fall med tiden. Det kan röra sig om några månader. Men man ska absolut inte försöka behandla bort den med antibiotika.

SVT: Får den som är bärare av smitta några speciella förhållningsorder?

– Det viktigaste är att tala om att man är bärare i samband med att man söker sjukvård. Annars finns inga restriktioner utanför sjukhusmiljö.

SVT: Kan man göra något för att skydda sig?

Risken att få det här är i svenska samhället är extremt liten, däremot resor till tropikerna innebär en betydande risk. Annars är det som vanligt allmänt god handhygien.

SVT: Ska vi vara rädda, nu när smittan hittats i Västernorrlnad?

Nej absolut inte, det är fortfarande extremt ovanligt i hela Sverige, försäkrar Hans Boman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.