Ny S:t Olavsled invigd

Uppdaterad
Publicerad

Starten gick i Matfors klockan tolv på tisdagen. Inte mindre än 80 personer stod på startlinjen. Det handlade om invigning av den uppfräschade S:t Olavsleden från Sundsvall till Trondheim.

Dagens gäng bestod av kyrkligt orienterade personer, skolungdomar och representanter från turistbranschen. Sällskapet, på 80 personer,  gick inte hela den långa vägen.  Starten gick i Selånger och målet blev Matfpors. En liten symbolisk del av vägen från Sundsvall vid Bottenhavets kust till målet – Nidarosdomen i Trondheim vid atlantkusten.

Olav var född 995 och dog 1030. 1015 landsteg han i Norge och lade beslag på Norges krona. Innan dess hade han härjat som viking. Han plundrade i Östersjön, Mälaren och runt Danmarks kuster.  Han deltog också i stridigheterna om kronan i Norge och sägs ha förstört London Bridge.  I Normandie antog han kristendomen.

När Olav blev kung i Norge försökte han hårdhänt införa kristendomen. Till slut blev han impopulär och var 1028 tvungen att fly Norge. Tillsammans med Sveriges Olof Skötkonung försökte han återta kronan vid ett korståg från Selånger utanför Sundsvall, genom Medelpad och Jämtland till Trondheim. Där föll han i slget om Stiklestad 1030. Nästan omedelbart började rykten spridas om hans helighet och ett år senare förklarades han vara ett helgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.