Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Nu är det hög tid att få vaccinationen avklarad, säger Karin Sellgren, vaccinsamordnare i Region Västernorrland. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ny strategi för vaccineringen i länet – riktar sig till målgrupper

Uppdaterad
Publicerad

Nu stänger regionen de stora vaccinationscentralerna och flyttar in i mindre lokaler på hälsocentralerna. Det kan man göra nu när

En stor del av västernorrlänningarna är nu vaccinerade, 87,1 procent har fått en första dos, och länet ligger bra till i en sverigejämförelse. Men fortfarande är det cirka 25 000 länsbor som inte fått sin första dos ännu. För att nå upp till Folkhälsomyndighetens gräns, 90 procent vaccinerade, så krävs att minst hälften av dessa vaccinerar sig.

Det innebär att regionen lägger om sin strategi. Istället för att vaccinera på bred front så riktar man in sig på målgrupper. Den stora vaccinationsorganisationen har krympt och kvar är bara en fjärdedel jämfört med när den var som störst.

– Som mest var vi drygt 200 personer som arbetade med vaccinering, berättar Karin Sellgren, vaccinsamordnare i Region Västernorrland.

 De stora vaccinationsställena stängs och hälsocentralerna tar över. Ångebor som vill vaccinera sig får hädanefter åka till Sundsvall. Karin Sellgren håller med om att det blir lång för den som bor i Ånge.

– Men det är ju baserat på hur efterfrågan ser ut, säger hon.

Hör Karin Sellgren berätta vilka grupper regionen är särskilt angelägen att nå ut till och vaccinera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer