Värmekameran ska mäta hur människor rör sig i stan. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Ny teknik ska utveckla stadshandeln

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av en infraröd kamera ska Mittuniversitet tillsammans med Handel och Möten i Härnösand i ett forskningsprojekt ta reda på hur butiksskyltningen i stadskärnan se ut för att locka kunderna till stan.

Forskningsprojektet SMART vid Mittuniversitetet testade i våras infraröda kameror i Härnösands centrum. Testet är ett samarbete med HÄR, Handel och Möten i Härnösand. Tekniken ska mäta hur människor rör sig i stan och utan att kränka någons integritet.

– Det blir ju inga vanliga bilder, utan det här blir ju temperaturprofiler av dem man ser och jag skulle vilja säga att det är helt omöjligt att på det här avståndet som vi tittar på att avgöra vem det är. Testet har visat att det här bevarar integriteten hos dem vi bevakar, säger Mattias O´Nils professor på Mittuniversitetet.

Under våren 2018 kommer försöket bli permanent och mätningar kommer att göras på tre punkter i stadsmiljön – Östra Kanalgatan samt Storgatan, norra och södra delen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.