Ny unik taxiutbildning

Publicerad

Mellansels folkhögskola har under flera år hjälpt elever med inlärningssvårigheter att ta körkort. Nu tar skolan ett steg till för att utbilda taxichaufförer.

Den som ansöker om taxilegitimation måste ha godkänt i tre teoretiska delprov. Proven innehåller allt från kartläsning till säkerhet och beteende. Och så taxitrafiklagstiftningen och trafiklagstiftningen. Men för en person med inlärningssvårigheter som till exempel dyslexi kan det vara en tuff uppgift att ro iland. Därför har man på Mellansels folkhögskola nu startat en ny utbildning för den som vill bli taxiförare men har svårt att klara av det på egen hand.

– Vi tror att det finns många som med extra hjälp kan klara av att ta ett taxileg. Om eleverna lyckas kan de gå från utanförskap till arbete.

Kursen anpassas helt efter individen och under hela utbildningen finns två heltidslärare och flera interaktiva hjälpmedel till hands. Och eleverna själva känner efter en månads studier att dem är på god väg.

– Det betyder ganska mycket. Jag hade inga kunskaper alls innan. Här får man ganska god hjälp med att nå de mål som krävs, säger Tommy Granlund.

Klasskompisen Johan Sundberg har flyttat upp från Karlstad för att försöka klara proven och ansöka om taxilegitimation.

– Jag har fått flera rätt på testerna bland annat. Sen så kan jag mycket mer nu än innan jag började utbildningen. Nu har jag mer kunskap om vissa ämnen inom taxi.

Kiina Lagerqvist är en av lärarna som ska hjälpa eleverna. Hon har själv jobbat inom taxinäringen och vet att det finns ett behov av till exempel extrachaufförer.

– Jag tror att det är jätteviktigt för våra elever att känna att deras chanser att komma ut på arbetsmarknaden ökar. Att inte vara beroende av olika bidragsjobb utan att de faktiskt kan få ett riktigt jobb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer