Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Nya fiskeregler längs kusten

Uppdaterad
Publicerad

Det blir nya regler för fisket vid kusten från första september. Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har beslutat begränsa nätfisket längs kusten från Västernorrland till norra Uppland.

De nya reglerna införs för att skydda bestånden av kustlevande fiskarter som öring, gös, sik och gädda. De nya reglerna innebär att nätfiske på grundare vatten än tre meter förbjuds mellan 1 september och 10 juni. Under hösten från 15 oktober till 30 november blir det förbud mot allt nätfiske.

Totalförbudet gäller från och med i höst även i Västernorrland.

Nya minimimått

Dessutom införs nya minimimått för fisken. Den vilda öringen måste vara minst 50 centimeter för att tas upp. Det gäller inte den odlade öringen. Vild och odlad öring skiljs åt genom att fettfenan är bortklippt på den odlade.

För att få fånga och behålla gös måste den vara över 45 centimeter men max 60 centimeter. Det blir också en begränsning av hur många fiskar man får ta tillvara. Högst tre fiskar av gös och gädda blir tillåtet att ta med sig hem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.