Josefin Tengqvist Perming på polisen i Västernorrland och Olle Högbom, spårlöst försvunnen sedan 1983. Foto: SVT/Privat

Nya förhör i Olle Högbomfallet – efter 37 år

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på ett par decennier har nya förhör hållits i den ännu öppna utredningen om 18-årige Olle Högboms försvinnande 1983.
De poliser som var på plats vid det aktuella fallet har inte hörts formellt – förrän nu.
– Det har att göra med att det rådde andra rutiner då. Poliser som varit på plats vid ett brott eller annan händelse förhördes inte då utan avrapporterade genom ett PM, förklarar Josefine Perming Tengqvist, chef för polisens avdelning för grova brott för SVT.

18-årige Olle Högbom från Härnösand som gick gymnasiet i Sundsvall försvann spårlöst i centrala Sundsvall efter en klassfest på kvällen den 7 september 1983.

De enda spåren efter honom är hans glasögon och cykelnyckel som båda hittades i närheten av Hedbergska skolans gymnastiksal några dagar efter försvinnandet; cykelnyckeln hittades för övrigt av Olles pappa Ruben.

Hittades aldrig

Trots en stor sökinsats, där bland annat den närliggande Bünsowska tjärnen tömdes helt på vatten, hittades Olle aldrig.

Under åren har många teorier funnits om vad som hänt Olle Högbom. En av de teorierna är att han skulle ha blivit påkörd och bortförd. 1994 tog Säterpatienten Thomas Quick (numera Sture Bergwall) på sig försvinnandet men avskrevs senare som misstänkt.

Ny dokumentär

Frilansjournalisten Martin Ezpeleta har i flera år arbetat med en dokumentär om Olle Högbomfallet. Han har bland annat kommit fram till att de poliser som fanns i området där Olle försvann – där det vid ungefär samma tidpunkt begicks ett inbrott i den närbelägna Floraskolan – inte förhörts formellt.

Josefine Perming Tengqvist, chef för polisens avdelning för grova brott, bekräftar att Martin Ezpeleta uppmärksammat att de aktuella polismännen aldrig hörts om sina iakttagelser på platsen under den aktuella kvällen när Olle Högbom försvann.

Har förhört de som är i livet

– Vi har följt upp det här och nu hållit förhör med de aktuella poliser som fortfarande är i livet. Några av dem lever inte längre, säger hon till SVT.

Har förhören gett något som kunnat föra utredningen framåt?

– Det kan jag inte kommentera i dagsläget.

Öppen utredning

Varför har inte de här förhören hållits tidigare?

– Det har att göra med att rutinerna ar annorlunda då. Poliser som varit på plats avrapporterade genom ett PM, de förhördes inte som man gör i dag.

Innebär det här att Olleutredningen öppnats igen?

– Den har aldrig varit stängd, den är en pågående öppen utredning. Kommer det in nya tips som till exempel det här så försöker vi följa upp dem. Så jobbar vi alltid med de så kallade kalla fallen.

Nya fallen prioriterade

Utreds ärendet aktivt just nu?

– Nej. Vi har just nu fem aktuella och pågående mordutredningar samtidigt och de är prioriterade i dagsläget.

Martin Ezpeletas dokumentär ”Var är Olle?” släpps den på Storytel den 16 mars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Brottsplats Västernorrland

Mer i ämnet