Foto: TT/SVT

Storsatsning på gång i Timrå: ”Det här är framtidens industri”

Publicerad

Kraftbolaget Eon ansöker nu om att dra en ny kraftledning till Vivstavarvs industriområde i Timrå. Allt för att förbereda för stora dataserverhallar, som det är stor efterfrågan på.

Orsaken till nätförstärkningen uppges vara att man vill möjliggöra utveckling av området för att t ex kunna ta emot elintensiv verksamhet som serverhallar. Nicklas Nyberg som äger Vivstavarvsområdet säger att han får många förfrågningar från företag som vill ha serverhallar, men att ingenting är klart än.

– Det här är framtidens industri, och Sverige är det bästa landet i världen för den här verksamheten, menar Nicklas Nyberg.

Ligga i framkant

I januari 2016 köpte Nicklas Nyberg och hans Nybergs Fastigheter & Förvaltning  Vivstavarv i Timrå av Metsä Board. Han aviserade tidigt att han ville skapa ett datacenter i området. Och nu aviserar kraftbolaget Eon att man vill anlägga en ny dubbel 130 kV:s luftledning till Vivstavarvs f.d. fabriksområde. Syftet med nätförstärkningen är att möjliggöra utveckling elintensiv verksamhet som till exempel serverhallar, uppger Eon i sin annons om samråd.

– Det är spännande. Vi får förfrågningar ganska ofta om dataservrar. Det här är ett sätt för oss att kunna erbjuda det man efterfrågar. Man måste ligga i framkant.

Kan expandera

Han säger att serverhallar i området redan skulle ha varit i drift om strömförsörjningen varit på plats. Men han är förtegen om vilka företag det kan tänkas handla om.

– Inget är skrivet och jag vet inte om det blir flera mindre eller ett större företag.

Satsningen på nätförstärkningen kommer att möjliggöra en stor verksamhet menar Nicklas Nyberg.

– Det är väldigt mycket effekt vi pratar om. Företagen ska ha någonting att växa i. Det kan också tänkas byggas mer på området. Det finns mark, säger han.

Kommunen positiv

Näringslivschefen i Timrå, Christian Söderberg är positiv till planerna.

– Jag är jättepositiv till att vi kan få den typen av etableringar. Även om verksamheten i sig inte för med sig så många arbetstillfällen så ger det arbete till undverleverantörer och servicetjänster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer